Besök hos läkaren på hörselmottagningen

Idag tog jag ett senare tåg och gick direkt till sjukhusets hörselmottagning då jag hade besök hos läkaren. Som alltid på sjukhus fick jag vänta säkert en kvart efter min tid. Jag fick tid på mig att prata men ändå kommer jag på när jag är hemma på kvällen att jag glömt att fråga efter ett läkarutlåtande för att kunna bifoga för att söka ersättning för batterier till hörapparaterna. Men jag fick svar på mina övriga frågor. Hon hade även hittat mitt enda hörseltest under grundskoletiden, och det var när jag var sexton år. Det testet visade att jag hörde men  jag hade en dipp på frekvens 1000Hertz den var då på 30 decibel. Jag låg precis ovanför en hörselskada då. Idag ligger jag mellan 25 och 40 decibel. En normal hörande ligger ovanför dvs på 0-20 decibel. Jag fick det även bekräftat var någonstans jag har min skada och den är i hörselsnäckan där tydligen några hårceller är skadade, och det är en genetisk/ärftlig skada. Min hörsel kommer att bli sämre ju äldre jag blir och min tinnitus hänger ihop med min hörselskada. Jag fick även testa min balans för att se om jag fick yrsel eller om mina ögon skulle rycka konstigt, men läkaren sa att det inte var någotn fel. Hon tyckte även att det var bra att jag skulle få prova nya hörapparater, då jag berättade att jag varit hos audionomen på hörcentralen.

Jag frågade även om risken att min barn kan ärva min hörselskada, och fick till svar att jag bara behöver ringa och boka in tid till dem så skulle de få göra hörseltest och prata med läkare.

Imorgon är det midsommarafton och bara ett halvår kvar till jul.

//

Hörselmottagningen för nya hörseltester

När jag var hos kuratorn på hörcentralen så sa jag till honom att jag skulle vilja ha klara besked var exakt min hörselnedsättning sitter och han fixade remiss till hörselmottagningen på Akis. Jag var där för några veckor sedan men allt drog ut på tiden då jag gjorde några tester och tiden hos läkaren kändes alldeles för kort så jag blev kallad igen. Idag var hade jag två tider och på torsdag en tid hos läkaren. Av någon konstig anledning så fick jag göra ytterligare ett vanligt hörseltest, man hör pip i lurarna och ska trycka på knappen varje gång, vilket jag nu har gjort en massa gånger nu, men denna gången var det skillnad tycker jag. Det kändes som om alla pip hördes mycket högre och det verkar som om jag hörde alla. Audionomen sa att det var bra, men så fick jag göra ett taltest där man ska upprepa sista ordet i en mening som en mansröst säger. (rösten är inspelad på 60-talet tydligen och det är inga slang ord utan gamla svenska ord.) Testet gick mindre bra då jag oftast bara hörde första bokstaven men inte resten av ordet. Innan jag gjorde testerna så sa audionomen att jag ska slappna av och göra så jag kan. Men hur lätt är det att slappna av när jag spänt mig nu i så många år för att jag inte uppfattar vad folk säger.

Sedan fick jag sitta ner och vänta för jag hade en tid hos en annan audionom. Jag skulle nu göra ytterligare ett test där hon klistrade fast tre elektroder, en i pannan en bakom vardera örat. Sedan fick jag sitta i en typ tandläkarstol och ha lurar på mig och jag skulle slappna av även där men inte göra något alls. Inte lätt det heller för hon skicka ut stöttande ljud först i höger öra och sedan i vänster öra. Det blev extra mycket i höger öra då det vart några störningar så hon gjorde om testet, och så kastade hon elektroderna och tog nya då hon sa att de inte fungerade när hon skulle testa vänster öra. Båda audionomerna var något förvånade då jag tog av mig mina hörapparater, och den sista frågade om dem. Hon frågade vad jag sökt för och jag sa som det var att jag ville ha ett svar var mitt hörsel fel finns, och om det verkligen är ärftligt, och att det var kuratorn på hörcentralen som skickat remissen.

Just nu känns det som att jag undrar varför jag utsatte mig för dessa tester då det känns som om de menar att jag inte har någon hörselnedsättning alls, då jag hör ljud men grejen är att jag inte hör vad andra säger till mig när det är för mycket av alla oljud omkring mig, och folk har en förmåga att prata i mun på varandra.

Nu återstår det vad läkaren säger på torsdag när jag kommer dit och jag hoppas att hon fått tag på min journal ifrån 80-talet då jag gjorde mitt första test när jag gick i högstadiet. Jag vill ju ha något att jämföra med.

I går söndag fick jag migrän igen, tredje gången redan för i år. Min fundering är att jag antagligen kan slappna av i bland och koppla av till helgen eller så är det något annat.

Min dotter var under fredag-söndag på UppCon12 i UppsalaKongress, hon var typ bara hem och sov. Hon sydde sin egna dräkt och var en manga figur som jag tyvärr inte förstått namnet på. Hon gillar manga, anime och japansk popkultur.

Nu hoppas jag att hon tar tag i och söker ett arbete på ett tryckeri så hon inte har gått sina tre år i gymnasiet i onödan. Det ska ju inte vara några problem för henne att få ett jobb då hon har ett fullständigt betyg med många VG och MVG, eller?

Tack och godnatt!

//