Gluten och laktosintolerans

I maj 2012 så fick jag väldigt ont i magen och det i samband med att min dotter varit iväg på en längre resa med hela klassen. Jag är en orolig hönsmamma och tänkte att jag troligen spänt mig då hon var borta och när hon kom hem så kom värken då jag slappnade av. När jag fortfarande hade ont efter två nätter så var jag till VC och där kände och klämde läkaren på min mage och jag fick ta en massa prover och svara på en massa frågor. Ett svar på proven visade att jag hade lite förhöjd sänka, men de andra provsvaren var inte klara. Läkaren menade att jag skulle åka till akuten då hon misstänkte att det var blindtarmen eftersom att det var i höger sida av magen som jag hade ont. Så jag tog tåget in till U-a och gick till akuten.

Där fick jag träffa en läkare som tog en massa prover också, och även hon kände och klämde på min stakars mage, och sedan även en kollega till henne, när provsvaren kom så visade de inget. Så läkaren skickade mig till gynmottagningen och där gjordes det en ultraljudsundersökning och inga fel där heller och även han menade att det kunde vara blindtarmen. Läkaren på akuten menade att jag skulle återkomma morgonen efter för att ta fler prover, men jag gjorde aldrig det då värken släppte innan kvällen och var som bortblåst, så jag åkte till jobbet.

Några veckor senare fick jag veta att det var spår av gluten och laktosintolerans i blodet och att jag skulle få en remiss till mag- och tarmmottagningen där jag skulle göra en gastroskopi, vilket jag gjorde i augusti.

Dottern gjorde sin gastroskopi för två år sedan då hon hade jättehöga värden på blodprovet för glutenintolerans. Dottern hade inget tarmludd alls. Därför är hon jättekänslig, även mot doften av mjöldamm och kan inte ens gå förbi mjöl och bröd avdelningarna i butikerna.

Så i nuläget är vi två med glutenintolerans i familjen och jag även laktosintolerans.  Så nu håller jag på och vänjer mig av med vilka födoämnen som jag inte ska äta och dricka.

Magen känner jag mig redan mycket bättre i magen då jag alltid har haft en körig mage, med mycket med gaser, och jag känner mig inte heller lika trött.

Jag känner ingen större sorg av att inte äta kost med gluten utan tycker att det bara är skönt att slippa mjölsmaken som jag egentligen aldrig har gillat. Det som jag kan sakna lite grann är isterband och pölsa, men de flesta rätter går utmärkt att byta ut vetemjölet mot majsena eller glutenfritt mjöl.

Nu kämpar jag med att lyckas baka gluten och laktosfritt bröd och kakor och annat gott. Det jag hittills lyckas riktigt bra med är kakan med många namn; kokosrutor, snoddas, kärleksmums mm…